Tijd nemen voor het afscheid

Het elke keer weer bijzonder om te ontdekken dat mensen denken dat de uitvaart in één gesprek geregeld moet worden. “Dat was bij moeder ook het geval, we weten niet eens meer wat we toen allemaal besloten hebben”.

Haast hoeft niet, wij halen liever de ‘vaart’ uit de uitvaart. Haast en snel beslissen past ook niet bij mensen die in rouw zijn, hun denken is vertraagd. Per situatie bekijken wij hoe we het beste kunnen aansluiten. Een plotseling verlies heeft een andere impact dan een verwacht overlijden. Juist bij dit maatwerk is een vast stramien niet handig.

In onze begeleiding van het afscheid wordt structuur aangebracht waarmee de nabestaanden kunnen volgen welke stappen genomen worden. Het geeft mensen houvast. “Het was zo fijn dat we tijd kregen om te bedenken wat we wilden” en “Het was ontzettend heftig, maar je maakt het behapbaar voor ons”.

Moet je dan alles van tevoren vastleggen? Liever niet, misschien enkele belangrijke keuzes rond begraven of cremeren. Onze ervaring leert dat juist in het moment, samen met de nabestaanden, de meest passende ideeën ontstaan. Tijd nemen brengt rust en geeft inspiratie voor een passend afscheid.

 

In het nieuws